Inici Barcelona Movie Walks Films Atractius
Idioma: 

 / Inici / Barcelona Movie Walks / La Barcelona de "Salvador"Versió per a imprimir

La Barcelona de "Salvador"
Sinopsis: A principis dels setanta, el MIL, un grup d’anarquistes format per joves catalans i francesos, posa a prova la policia, al cometre diversos atracaments a Catalunya amb l’objectiu d’aconseguir diners per recolzar als sectors més combatius del moviment obrer. Després d’uns mesos d’èxits, la “Brigada Político Social” tendeix una trampa a dos militats. Durant la detenció es produeix un confús tiroteig en el que mor un jove inspector de policia. Salvador Puig Antich resulta greument ferit, ingressant a la Model, a la espera d’un consell de guerra. Com a conseqüència de l’assassinat de Carrero Blanco, Salvador es converteix en boc expiatori del regim. El Consell de Guerra resulta una farsa, i és comdemnat a mort. Malgrat tots els intents per part de les germanes i advocats per salvar-lo, el 2 de març de 1974 és executat mitjançant el “garrote vil”. La seva tràgica mort va deixar un gran petjada a tota una generació que encara avui es pregunta si haurien pogut fer quelcom més per evitar una execució tan terrible com inútil.
Fitxa tècnica
director: Manuel Huerga
productor: Jaume Roures
guió: Lluís Arcarazo
director de producció: Bernat Elias
director artístic: Antxón Gómez
direcció de fotografia: David Omedes
música: Lluís Llach
muntatge: Santi Borricón
Aixalà .
vestuari: Maria Gil
Fitxa artística
MargalidaIngrid Rubio
Salvador Puig AntichDaniel Brühl
Oriol ArauTristan Ulloa
Oriol Solé SugranyesJoel Joan
CucaLeonor Watling
Jesús IrurreLeonardo Sbaraglia
ImmaOlalla Escribano
CarmeCarlota Olcina
MerçonaAndrea Ros
PetitJacob Torres
Xavier GarrigaMarc Rodríguez
Principals premis
Barcelona Film: Millor actor (Daniel Brühl), Millor director (Manuel Huerga), Millor música (Lluís Llach), Millor pel·lícula, Butaca: Millor pel·lícula, CEC: Millor guió adaptat (Lluís Arcarazo), Fotogramas de Plata: Millor actor (Daniel Brühl), Goya: Millor guió adaptat (Lluís Arcarazo), Ondas: Aconteixement cinematogràfic de l'any, Seattle International Film Festival: Millor actor (Daniel Brühl)
Sabies que ...
 • La pel•lícula es basa en el llibre “Compte enrere. La història de Salvador Puig Antich” (2001) de Francesc Ecribano, adaptat pel guionista Lluís Arcarazo. De fet, el propi Ecribano va suggerir el nom d’Arcarazo, donat que aquest quan es va publicar el llibre ja li va comentar que allí hi havia una pel•lícula. Es varen realitzar 10 versions del guió.

• La pel•lícula és una iniciativa del productor Jaume Roures. Persona compromesa en la seva època de joventut, va viure molt de prop la història de Salvador Puig Antich.

• Un dels objectius principals de la realització de la pel•lícula era poder contribuir a la revisió del cas que feia temps que intentaven les quatre germanes de Salvador. A més, es volia contribuir a recuperar la memòria històrica d’un dels fets més tràgics de darrer franquisme.

• Des del primer moment, els responsables de la producció varen tenir clar que no volien fer una pel•lícula minoritària propera al documental, sinó que arribés al màxim possible de públic nacional i internacional. Tot l’equip, en paraules del director, sabien que estaven fent una pel•lícula necessària i important.

• La pel•lícula va ser rodada en alta definició amb la utilització de dues càmeres. Fins i tot escenes d’acció com la manifestació de la Gran Via es varen rodar amb sis càmeres d’alta definició. A més, es va utilitzar per primer cop en el cinema un sistema de format anamòrfic que permetia que la pel•lícula fos un scope real.

• L’elecció del protagonista era clau pel desenvolupament del projecte. Segons Jaume Roures havia de ser conegut a nivell internacional. Daniel Brühl va ser la primera opció, donat que tenia molts punts a favor. A mes de ser un excel•lent i jove actor, tenia un reconeixement com a millor actor europeu, gràcies a l’èxit de Good Bye Lenin.

• Tot i els seus dubtes inicials per acceptar el paper (primera pel•lícula a Espanya i interpretar un personatge real), la dimensió social i política de la historia i l’emoció que va experimentar amb la lectura del guió, el varen convèncer. El fet de ser fill de mare catalana i pare alemany va facilitar l’ús amb comoditat del català i del castellà.

• Per documentar i millorar el guió varen ser entrevistats la majoria de persones que van viure la història de Salvador de prop. Des de les quatre germanes fins al pare Manero, passant pel funcionari de presons Jesús Irrure, la Montse Plaza, la Margalida i els companys del MIL. Fins i tot es va aconseguir una entrevista escrita amb Jean Marc Rouillan del MIL que compleix cadena perpetua a França.

• El rodatge va durar 14 setmanes de juliol a setembre del 2005 amb un pressupost aproximat de sis milions d’euros.

• El compositor de la banda sonora original és Lluís Llach, músic que va viure intensament la historia d’en Salvador i que, precisament, va dedicar el seu tema “I si canto trist” al record de Salvador Puig Antich.
La Barcelona de "Salvador"
      Barcelona Movie Walks '24