Inici Barcelona Movie Walks Films Atractius
Idioma: 

 / Inici / Atractius / Universitat de BarcelonaVersió per a imprimir

Universitat de Barcelona
Informació Històrica del lloc
L’any 2005 la Universitat de Barcelona va commemorar els 555 anys de la seva fundació per reial privilegi concedit pel rei Alfons el Magnànim el 3 de novembre de 1450. Després del trasllat forçós de totes les universitats catalanes a Cervera, com a conseqüència de la derrota militar de 1714, més de cent anys després, el 1842, després de moltes pressions, la Universitat tornà de nou a Barcelona. L’actual edifici de la Gran Via fou construït entre 1863 i 1873 com a seu definitiva de la Universitat de Barcelona. Projectat per l’arquitecte Elies Rogent, aquest pren com model l’arquitectura romànica, l’art múdejar i el renaixentista. L’edifici ocupa l’espai de dues illes de l’Eixample. Al nucli central d’aquesta immensa construcció se situa l’escala d’honor i el Paranimf. La riquesa ornamental d’algunes parts de l’interior destaca amb la senzillesa de les façanes exteriors on s’obren finestrals d’inspiració renaixentista. A ambdós costats de la part central s’obren dos patis de dues altures que semblen veritables claustres conventuals, rodejats d’arcades suspeses per columnes. Les classes a la nova Universitat de Barcelona es van inaugurar l’any 1871.
Per conèixer millor la zona
El quadrat format per la plaça Universitat, el carrer Pelai, la plaça Catalunya i la Gran Via, formen un dels espais comercials i de serveis més interessants de la ciutat. La plaça Universitat delimita la zona de Ciutat Vella i l’Eixample, al límit del que era la zona fora de muralles al segle XIX. El carrer Pelai, espai comercial per excel•lència, ens porta a la plaça Catalunya, considerada el centre de la ciutat, malgrat no ser el centre geogràfic. Inaugurada en vistes a l’Exposició Internacional de 1929, decoren la plaça sis grups escultòrics, un per cada capital catalana més la saviesa i el treball, i 22 figures d’autors com Llimona, Clarà o Marès. També acull el monument al que fou president de la Generalitat, Francesc Macià, de l’escultor Josep Maria Subirachs. La plaça és el punt de partida de passeigs tan atractius con el passeig de Gràcia i la Rambla Catalunya, (en sentit muntanya) i la Rambla (en sentit mar).
Descripció escenes
Salvador (Puig Antich)
Universitat de Barcelona: Seqüència rodada tota en exteriors en la part de la Gran Via de les Corts Catalanes a tocar a la plaça Universitat. Diversos plans nocturns mostren la Gran Via amb la façana principal de l’edifici central de la Universitat de Barcelona com a teló de fons. Aquest espai és l’escenari d’una manifestació multitudinària, on es pot veure l’enfrontament entre els manifestants i la policia, amb diverses carregues policials i les batusses habituals en aquest tipus d’actes, almenys durant la dictadura de Franco.
Sabies que...
La manifestació representada es va produir el gener de 1969 com a conseqüència de la mort a Madrid, en condicions no aclarides, de l’estudiant Enrique Ruano. Segons paraules del director Manuel Huerga va ser la seqüència més complexa i complicada de la pel•lícula. Varen poder rodar dues nits fins a les sis del matí quan es tornava a donar pas a la circulació. Es varen utilitzar sis càmeres d’alta definició amb més de 500 figurants. Entre direcció artística i el treball posterior de postproducció es va aconseguir que aquest tram de la Gran Via s’assembles a la dècada dels seixanta.
L’escena té una nota d’humor en el cartell publicitari que surt en el moment de la carrega policial i que diu “Quiero recordar este momento”. Era un eslogan real d’una campanya publicitària de Kodak.
Els últims plans de la seqüència són un clar homenatge al pintor valencià Juan Genovés, que precisament pinta manifestans en plans zenitals amb fons blanc, tal com surt a les imatges de la pel•lícula.
La Barcelona de "Salvador"  /  Universitat de Barcelona
      Barcelona Movie Walks '24