Inici Barcelona Movie Walks Films Atractius
Idioma: 

 / Inici / Barcelona Movie Walks / La Barcelona dels ErasmusVersió per a imprimir

La Barcelona dels Erasmus
Sinopsis: Xavier és un jove francès de 25 anys que estudia ciències econòmiques. Un amic del seu pare li proposa preparar-se per a unes oposicions al Ministeri d’Economia i Finances, però, entre altres coses, necessita saber espanyol. Així doncs, decideix anar a Barcelona per realitzar el darrer curs de carrera, aprofitant el programa d’intercanvi universitari europeu Erasmus. Un cop a la capital catalana, s’instal•la en un pis on viuen altres estudiants europeus (un italià, una anglesa, un danès, un alemany, una belga i una catalana). Durant aquest any, Xavier viu una sèrie d’experiències que són com un recorregut d’iniciació. Malgrat la diferència de llengües, de cultures i de trobar-se fora de les seves cases, els set joves aprenen a conèixer-se i a apreciar-se.
Fitxa tècnica
director: Cédric Klapisch
guió: Cédric Klapisch
fotografia: Dominique Colin
director artístic: François Emmanuelli
vestuari: Anne Schotte
so: Cyril Moisson
muntatge: Francine Sandberg
productor: Bruno Levy
Fitxa artística
XavierRomain Duris
IsabelleCécile De France
SoledadCristina Brondo
WendyKelly Reilly
AlessandroFederico D'Anna
TobiasBarnaby Metschurat
LarsChristian Pagh
MartineAudrey Tautou
Principals premis
L'Académie des Lumières: Millor actriu revelació (Cécile De France), Millor escenografia (Cédric Klapisch), Brisbane International Film Festival: Millor director (Cédric Klapisch), Cesar francès: Millor actriu revelació (Cécile De France), Étoile d'Or: Millor actriu revelació (Cécile De France), Karlovy Vary International Film Festival: Millor director (Cédric Klapisch), Sydney Film Festival: Millor director (Cédric Klapisch), Millor film de ficció (Cédric Klapisch)
Sabies que ...
 • El programa Erasmus, és una iniciativa de la Unió Europea, avui ampliada a tota Europa, per promoure la mobilitat d’estudiants universitaris europeus. Per a molts estudiants, aquest programa ofereix la possibilitat de viure per primer cop en un país estranger. Per aquesta raó s’ha convertit en un fenomen social i cultural, sent enormement popular entre els estudiants.

• El títol original del film, “L’auberge espagnole” resulta molt representatiu del que la pel•lícula presenta. “L’auberge espagnole” (la posada española) és una expressió francesa que serveix per assignar un lloc on cadascú es porta les seves provisions per menjar, com succeïa antigament en les posades espanyoles. Ara bé, en sentit literal, fa al•lusió al pis en el que conviu el protagonista amb sis estudiants més a Barcelona.

• La pel•lícula està inspirada en dos fets reals que li varen succeir al director i guionista Cédric Klapisch. Fa uns deu anys va venir a Barcelona per visitar la seva germana que compartia pis amb 5 estudiants, tots ells Erasmus. Després d’una setmana a Barcelona, va pensar que seria un bon argument per una pel•lícula divertida. Aquesta experiència, afegida al fet d’haver passat dos anys a New York estudiant cinema, i per tant ser estranger a Estats Units, han originat que la pel•lícula tingui trossos autobiogràfics.

• L’endarreriment del rodatge de “Ni pour ni contre (bien au contraire)”, va permetre a Cédric Klapisch de disposar de quatre mesos per acabar d’escriure i rodar el projecte de “L’auberge espagnole”. Un autèntic “tour de force” que es va veure recompensat amb un èxit de públic tant a nivell francès com internacional.

• L’actor Romain Duris és actor gràcies a Cédric Klapisch. “L’auberge espagnole” era la quarta col•laboració d’ambdós. El director va escriure el paper de Xavier pensant en Duris.

• Els actors i actrius que donen vida a la ficció als estudiants Erasmus varen ser seleccionats a Anglaterra, Dinamarca, Alemanya, Itàlia i Catalunya. A cada país un director de casting feia la primera selecció, i després el director venia amb en Romain Duris (Xavier a la ficció) per realitzar el assaigs definitius.

• El rodatge a Barcelona es va realitzar durant el mes de maig del 2001.

• Aquesta comèdia de joves, es sobretot una historia d’estranyesa. Estranyesa europea per descobrir una nova cultura, una nova llengua, una nova forma de viure, etc. La pel•lícula amb vocació europeista, celebra la cohabitació dels pobles i de les llengües amb alegria i bon humor. La convivència durant un any en un pis compartit permet descobrir fins a quin punt la identitat europea existeix a través d’una certa heterogeneïtat.
La Barcelona dels Erasmus
1 Via Laietana
Xavier camina carregat de maletes i motxilles amb un cert aire de desorientació.
Via Laietana
Metro - Línia 4 - Jaume I
2 Plaça Reial
Xavier travessa la plaça amb tot el seu equipatge cercant el domicili dels Miralpeix.
Plaça Reial
Metro - Línia 3 - Liceu
3 Parc Güell
Xavier i Anne-Sophie s’asseuen i conversen al famós banc ondulat de la gran plaça.
Carrer d'Olot s/n
Metro - Línia 3 - Lesseps
4 Platja de la Barceloneta
Xavier escriu una carta a la seva xicota des d’un “xiringuito” de la platja.
Passeig Marítim de la Barceloneta
Metro - Línia 4 - Barceloneta
5 Universitat de Barcelona
Xavier i Isabelle conversen amb altres estudiants en un dels patis interiors de l’edifici.
Gran Via Corts Catalanes 585
Metro - Línia 1 - Universitat
6 La Rambla
Xavier i Isabelle conversen sobre el bilingüisme de Barcelona.
La Rambla
Metro - Línia 3 - Liceu
7 Temple Expiatori de la Sagrada Família
Xavier i Anne-Sophie pugen a les torres de la façana del Naixement.
Plaça de la Sagrada Família
Metro - Línia 5 - Sagrada Família
8 MACBA
Xavier i Anne-Sophie conversen sobre les seves diferències.
Plaça dels Àngels 1
Metro - Línia 1 - Universitat
9 Telefèric del Port
Xavier se sent atret per Anne-Sophie, però no sap com actuar.

Metro - Línia 3 - Drassanes
10 Rambla del Mar
Xavier té una visió on se li apareix la figura d’Erasmus de Rotterdam.
Passeig de Colom
Metro - Línia 3 - Drassanes
11 Hospital del Mar
Xavier va a l’hospital per tal que el visiti en Jean-Michel.
Passeig Marítim 25-29
Metro - Línia 4 - Ciutadella
12 Carrer de les Caputxes
Xavier se’n assabenta de l’arribada a Barcelona d’en Alistair.
Carrer de les Caputxes
Metro - Línia 4 - Jaume I
      Barcelona Movie Walks '24