Inici Barcelona Movie Walks Films Atractius
Idioma: 

 / Inici / Atractius / Casa del Gremi de VelersVersió per a imprimir

Casa del Gremi de Velers
Informació Històrica del lloc
El Gremi dels Velers (teixidors de vels o robes de seda a mà), esdevé important a meitat del segle XVIII, quan les arts menors adquireixen força predomini. Per tant, aquesta situació de prosperitat va originar la construcció d’un local propi situat entre Via Laietana, el carrer Sant Pere més Alt i la plaça Lluís Millet. Aquest edifici és un dels pocs testimonis que ens ha arribat de l’edificació gremial del segle XVIII. Les obres foren encarregades al mestre de cases Joan Garrido. S’iniciaren el 1760 i finalitzaren 1764, encara que a la cartela de la porta digui “Casa del Gremi de Velers de la present ciutat 1763”. Va ser ampliat el 1928, per l’arquitecte Jeroni Martorell seguint els mateixos caràcters estilístics (l’ampliació comprèn tot el cos d’edifici que dóna a la plaça Lluís Millet). La planta principal encara avui pertany al gremi (Col•legi de l’Art Major de la Seda) mentre que els altres són utilitzats com habitatges particulars. Entre els elements decoratius de l’exterior destaquen els esgrafiats amb representacions clàssiques de cariàtides i atlants. Aquesta ornamentació mural, molt utilitzada al segle XVIII, consisteix en el traçat de dibuixos fent saltar l’últim recobriment i deixant al descobert l’anterior, d’un altre color. Al balcó de la cantonada, una capella protegeix a la patrona del gremi, la Verge dels Àngels, obra de l’escultor Joan Enrich.
Per conèixer millor la zona
L’obertura de la Via Laietana s’inicià l’any 1907, recuperant la idea d’Ildefons Cerdà d’obrir diverses vies ràpides per poder connectar l’Eixample amb el port. De les tres previstes, només aquesta fou realitzada i amb notòries modificacions. La desaparició d’important patrimoni en obrir el nou carrer va aixecar nombroses protestes que determinaren la modificació posterior en alguns trams, com per exemple la desviació motivada, precisament, per salvar la Casa del Gremi de Velers. Amb el pas del temps, aquesta via esdevingué un important nucli d’activitats terciàries, cosa que originà una tipologia d’edificis, emmarcats dins del formalisme noucentista amb clares referències al model nord-americà de l’Escola de Chicago.
Al costat de la Casa dels Velers, es troba un edifici d’estil neogòtic, construït el 1917 per Enric Sagnier i Villavechia per ser la seu central de la Caixa de Pensions. Té diversos elements destacats: la torre inspirada en les esglésies gòtiques centreeuropees, l’arc ogival amb vitralls policroms o l’escultura de la cantonada, obra de Manuel Fuxà, que és un al•legoria a l’estalvi.
MAPA
      Barcelona Movie Walks '24