Inici Barcelona Movie Walks Films Atractius
Idioma: 

 / Inici / Atractius / MACBAVersió per a imprimir

MACBA
Informació Històrica del lloc
El Museu d’Art Contemporani de Barcelona, conegut per les seves sigles MACBA, està dedicat principalment a l’exposició d’obres realitzades a partir de la segona meitat del segle XX. Els antecedents de l’actual museu es remunten a 1959, quan el crític d’art Alexandre Cirici amb l’ajut de Cesareo Rodríguez Aguilera van encapçalar un grup de persones que va començar a reunir una col•lecció d’obres amb l’objectiu que servís com a base del futur museu. La idea no va ser recuperada fins al 1985, quan es va crear un consorci entre les administracions barcelonines i catalanes, a les quals se’ls hi va unir dos anys després la Fundació Museu d’Art Contemporani, de caràcter privat. El MACBA va obrir les portes el novembre de 1995.

La construcció de l’edifici es va encarregar a l’arquitecte Richard Meier. Amb un estil racionalista, combina les línies rectes amb les corbes, en un diàleg constant entre els espais interiors i la llum exterior. La utilització del color blanc, complementat amb l'ús de claraboies de cristall i de materials reflectants, fa que l'edifici disposi d'una especial lluminositat.
Per conèixer millor la zona
El MACBA es troba al barri del Raval, un dels barris de la ciutat que més transformacions ha viscut en aquestes dues darreres dècades. Ha passat de ser un barri marginal i conflictiu, conegut com “barri xino”, a renovar-se amb nous equipaments culturals i universitaris.

A l’exterior del museu es poden veure el mural ceràmic titulat “Barcelona” d’Eduardo Chillida, i l’escultura “Ola” de Jorge Oteiza. Al costat del MACBA, l’antiga Casa de la Caritat del segle XIV va ser rehabilitada i ampliada per acollir des de l’any 1993 el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), un centre cultural multidisciplinar de prestigi internacional. Al mateix carrer Montalegre, davant del MACBA i el CCCB, es va inaugurar l’octubre del 2006 el nou edifici que allotja les facultats de Filosofia i Geografia i Historia de la Universitat de Barcelona. Sens dubte, l’arribada d’una comunitat acadèmica de milers de persones dedicades a les disciplines de les lletres i les humanitats potenciarà encara més la ja important activitat cultural del barri.
Com a curiositat, cal destacar que la plaça dels Àngels, espai guanyat entre els carrers Ferlandina i Montalegre (i que el MACBA ocupa en la seva banda muntanya), s’ha convertit en el paradís dels “skaters”. L’èxit d’aquest punt de trobada internacional es deu a la peculiaritat de la seva arquitectura, que permet lliscar en els dos passadissos paral•lels situats en dos nivells que separen la façana del MACBA de la superfície central.
Descripció escenes
Vicky Cristina Barcelona
MACBA: La Cristina (Scarlett Johansson), la Vicky (Rebecca Hall) i en Doug (Chris Messina) apareixen asseguts en una taula exterior d’un bar situat a la plaça del MACBA entre l’edifici del museu i el mural de l’artista Chillida fet de plaques de formigó refractari pintades amb òxid de coure. Diversos plans mostren el perfil blanc i ondulat del museu, així com l’escultura d’alumini de Oteiza.
Sabies que...
Més enllà d’aquesta seqüència, el barri del Raval va ser escenari de diversos moments del rodatge. Destacar l’escena d’en Juan Antonio i la Maria Elena discutint de manera efusiva al carrer de Sant Ramon, o la mateixa Maria Elena i Cristina passejant pel barri mentre la segona pren fotos de la primera. Un altre espai del barri és el bar Marsella, un dels més antics de Barcelona (principis del segle XIX), on la beguda estel•lar és l’absenta. És aquí on es reuneixen els amics catalans d’en Juan Antonio, artistes com ell. Els papers estan protagonitzats per coneguts actors i actrius catalans com Joel Joan, Lloll Bertran i Silvia Sabaté. Malauradament, el muntatge final ha limitat l’escena rodada a uns pocs plans generals sense so col•locats en dos moments de la pel•lícula.
La Barcelona de Woody Allen  /  MACBA
      Barcelona Movie Walks '24