Inici Barcelona Movie Walks Films Atractius
Idioma: 

 / Inici / Atractius / Cementiri de MontjuïcVersió per a imprimir

Cementiri de Montjuïc
Informació Històrica del lloc
El cementiri de Montjuïc, també conegut com del sud-oest per ser aquest el punt on es troba, va ésser inaugurat el 17 de març de 1883 a partir d’un projecte de l’arquitecte Leandre Albareda, el qual també va dirigir les obres i construí importants panteons d’aquest cementiri. El primer enterrat, va ser en Josep Fonrodona Riva, un indià cubà veí de Matanzas, tal com indica el seu epitafi. En aquella època, era alcalde en Rius i Taulet, l’impulsor del parc de la Ciutadella i de tantes altres iniciatives que van transformar per bé la Barcelona del segle XIX.
És un dels cementiris més grans de la ciutat i és l’únic que es divisa des del mar. Aquest enorme recinte d’àmplies avingudes, que té més de 150.000 sepultures, moltes dignes d’interès arquitectònic i escultòric, és la rèplica perfecta de l’arquitectura de l’Eixample. El Modernisme i el Noucentisme varen deixar les seves millors representacions tant a un lloc com a l’altre. Els barcelonins es poden sentir orgullosos d’aquest cementiri orientat al Mediterrani, el mar que uneix les cultures i conté la història del món.
Per conèixer millor la zona
Una de les més destacades obres de rehabilitació realitzades en els darrers temps al cementiri és sens dubte la Fosa de la Pedrera. El condicionament de l’antiga fosa comú, obra dels arquitectes Galí i Quintana, ha convertit aquest espai en un parc de xiprers, gespa, heures, bancs i columnes. En aquest terreny reformat d’uns sis quilometres d’extensió, a prop d’un petit estany, es troba el monument funerari d’en Lluís Companys, el President de la Generalitat de Catalunya, afusellat el 1940 al castell de Montjuïc, molt a prop de la fosa.
A la dècada dels seixanta del segle passat, el cementiri ja estava pràcticament saturat i només es permetia la inhumació dels cadàvers en les sepultures de propietat i en els nínxols de reserva. Entre les moltes persones rellevants enterrades en aquest cementiri, destaquem pintors con Ramon Casas i Joan Miró, escriptors con Josep Maria de Sagarra, Joan Salvat-Papasseit, Jacint Verdaguer i Joan Vinyoli, compositors com Isaac Albeniz i Frederic Mompou i en Joan Gamper, fundador del Futbol Club Barcelona.
L’arquitectura modernista està representada en nombrosos panteons on es pot apreciar la col•laboració entre arquitectes, escultors i marbristes. La necròpolis compta amb esplèndids treballs de pedra de Montjuïc (gres), en marbre, bronze, ferro forjat i els inigualables treballs de fosa de Masriera-Campins. Els professionals més prestigiosos de l’ època com Puig i Cadafalch, Clarassó, Llimona o Jujol, aprofitaven el que la burgesia acomodada no posés límits en els pressupostos de les sepultures per concebre obres de gran imaginació i bellesa.

El cementiri està a prop d’altres instal•lacions de la muntanya de Montjuïc com les esportives realitzades per als Jocs Olímpics conegudes com l’Anella Olímpica, l’Estadi Olímpic, el Palau de Sant Jordi i les Piscines Picornell.
MAPA
      Barcelona Movie Walks '24