Inici Barcelona Movie Walks Films Atractius
Idioma: 

 / Inici / Atractius / Arc del TriomfVersió per a imprimir

Arc del Triomf
Informació Històrica del lloc
Monument construït amb motiu d’un dels esdeveniments més transcendentals en la historia de Barcelona, com va ser la primera Exposició Universal de 1888. L’emplaçament escollit per aquell esdeveniment va ser el dels terrenys del parc de la Ciutadella, donat que oferien l’espai necessari.
Molts varen ser els edificis construïts però, sens dubte, un dels més destacats i emblemàtics fou l’Arc del Triomf, obra de l’arquitecte Josep Vilaseca. Aquesta construcció, un dels referents visuals del paisatge urbà de Barcelona, s’inclou dins d’un arquitectura d’arrel historicista triomfal. Projectat com a porta d’honor al recinte, va ser ubicat a l’entrada del Saló de Sant Joan (actual passeig Lluís Companys). Com material constructiu s’utilitzà el maó, element que a partir d’aquell moment començava a ser emprat pels arquitectes més innovadors pels seus efectes plàstics i expressius. L’arc recrea una arquitectura clàssica amb llenguatge múdejar. Hi destaquen els relleus escultòrics de la part superior: el de la façana principal obra de Josep Reyné, representa Barcelona acollint els visitants, i el de la façana posterior, de Josep Llimona, simbolitza el lliurament de guardons als participants.
Per conèixer millor la zona
La monumental construcció de l’Arc del Triomf es troba al passeig Lluís Companys, dedicat a la memòria del que fou President de la Generalitat de Catalunya entre els anys 1933-1939 i que més tard va ser afusellat pel règim franquista.
A la part central l’Arc de Triomf està tancat amb una balustrada amb elements decoratius de ferro fos. Cal destacar uns majestuosos fanals-bancs modernistes, obra de l’arquitecte Pere Falqués, que també va dissenyar els del passeig de Gràcia. El passeig enllaça l’Arc del Triomf amb el Parc de la Ciutadella, autèntic pulmó urbà de la ciutat. El nom de Ciutadella fa referència a l’edifici militar construït per ordre del rei Felip V, després del setge de Barcelona que va finalitzar el 1714. A la segona meitat del segle XIX, quan s’estava fent el parc, es va decidir celebrar en aquests terrenys l’Exposició Universal de 1888. Projectat per l’arquitecte Josep Fontseré, el recinte acull tres museus, a més del Parlament de Catalunya i el Zoo. El llac, a la part central, ofereix la possibilitat de navegar-hi amb barca, davant d’una monumental cascada dissenyada, també, per Fontseré.
MAPA
      Barcelona Movie Walks '24