Inici Barcelona Movie Walks Films Atractius
Idioma: 

 / Inici / Atractius / TibidaboVersió per a imprimir

Tibidabo
Informació Històrica del lloc
El Tibidabo és un dels atractius turístics més emblemàtics de la ciutat, no només com a centre d’oci, sinó també com a mirador privilegiat de Barcelona enclavat en un entorn paisatgístic immillorable: la serra de Collserola.
Els orígens del parc d’atraccions del Tibidabo es remunten a final del segle XIX, gràcies a la iniciativa del doctor Salvador Andreu, que es va fer famós per les pastilles homònimes contra la tos. A continuació, a començament del segle XX, el mateix metge va impulsar la urbanització de l’avinguda del Tibidabo, que va esdevenir una zona residencial de classe alta de palauets i edificis senyorials d’estil modernista. Com a colofó, també es van posar en funcionament el 1901 el Tramvia Blau, un dels símbols del transport metropolità, que unia l’avinguda del Tibidabo amb el peu de funicular, i el mateix funicular que pujava fins a dalt del parc d’atraccions.

Un dels elements característics del complex del Tibidabo és el Temple Expiatori del Sagrat Cor, que rememora el caràcter pietòs de l’orígen etimològic del nom de la muntanya del Tibidabo. “Tibidabo” és la unió de l’expressió llatina tibi dabo (“et donaré”), preses del passatge de l’evangeli de Sant Mateu en el qual recorda la tercera temptació de Satanàs a Jesús en el desert: “Et donaré tot això si et postres i m’adores”. El temple basílica es va construir entre els anys 1902 i 1961, seguint el projecte dissenyat per l’arquitecte Enric Sagnier. Al costat de la basílica es conserva l’ermita primigènia construïda en el punt més alt de la muntanya. Des d’aquest conjunt es poden gaudir unes de les millors vistes de la ciutat, banyada pel Mediterrani.

El mes de desembre de 2008 el Parc d’Atraccions ha inaugurat una nova muntanya rusa, de grans proporcions, que ha comportat la tal•la de diversos arbres del bosc de Collserola i una polèmica amb els veïns que ha tingut un ampli ressò en els mitjans de comunicació.
Per conèixer millor la zona
El Tibidabo s’ubica en un entorn natural de primer ordre, el Parc de Collserola, en el qual es poden realitzar rutes de senderisme. Al marge del Parc d’Atraccions, l’altre gran atractiu de l’entorn del Tibidabo és la Torre de Telecomunicacions, enclavada en el paratge conegut com el Pic de la Vilana, obra del cèlebre arquitecte britànic Norman Foster, i dels enginyers espanyols Julio Martínez Calzón i Manuel Julià Vilardell. Amb una alçada total de 288 metres, va ser inaugurada per retransmetre els Jocs Olímpics de 1992 arreu del món i és un dels símbols de la Barcelona contemporània, visible des de molts indrets de la ciutat i la comarca.

Un altre edifici singular ubicat al vessant del Tibidado és l’Observatori Fabra, centre adscrit a la Real Academia de Ciencias y Artes de Barcelona. Aquesta instal•lació, reconeixible per la seva cúpula ben visible quan es mira al Tibidabo des de qualsevol punt de la ciutat, es dedica a la investigació astronòmica i la recollida de dades meteorològiques.
Descripció escenes
Vicky Cristina Barcelona
Tibidabo: La Cristina (Scarlett Johansson), en Juan Antonio (Javier Bardem), la Vicky (Rebecca Hall) i en Doug (Chris Messina) visiten el Parc, un dels espais més apreciats de la ciutat, tant per la seva història com per ser el seu punt més alt. Diversos plans mostren algunes de les seves atraccions més emblemàtiques com l’Avió i el Carrousel. La part final de la seqüència amb la conversa entre en Juan Antonio i la Vicky permet apreciar i valorar les magnífiques vistes de Barcelona des d’aquest mirador únic.
Sabies que...
Aquesta seqüència rodada el 27 de juliol va ser la primera en la que els mitjans de comunicació van poder fotografiar junts en Javier Bardem i la Scarlett Johansson. Lògicament, els nombrosos mitjans que seguien el rodatge van coincidir a destacar la complicitat que traspuava la parella. Aquesta complicitat i sintonia també la tingueren en Javier Bardem i la Rebbeca Hall. Imatges del rodatge al Tibidabo mostren la parella compartint una cigarreta mentre esperen una nova pressa.

Una característica d’en Woody Allen és que utilitza sovint els parcs d’atraccions en els seves pel•lícules. Així ha estat en pel•lícules com Manhattan, La rosa porpra del Caire o Acords i desacords.
La Barcelona de Woody Allen  /  Tibidabo
      Barcelona Movie Walks '24