Inici Barcelona Movie Walks Films Atractius
Idioma: 

 / Inici / Atractius / La RamblaVersió per a imprimir

La Rambla
Informació Històrica del lloc
La Rambla, en el seu origen, era una riera per on baixaven les aigües cap al mar, flanquejant la muralla medieval del segle XIII. Entre els segles XVI-XVII la riera es va anar configurant com a carrer amb la construcció d’una sèrie d’edificis conventuals, centres d’ensenyament i un teatre, tots ells de grans dimensions. A finals del segle XVII, amb l’enderrocament progressiu de la muralla, es va ordenar la Rambla, potenciant el seu caràcter de passeig, fet que motivà la construcció d’importants edificis senyorials. La desamortització de bens eclesiàstics del segle XIX, comportà el canvi definitiu de la Rambla. Els vells convents varen ésser substituïts per una plaça pública, un mercat, un teatre i altres edificis. A més, el passeig s’anava dotant de petits equipaments com les parades de flors i d’ocells, el quioscos, les cadires, les fonts i els fanals, que amb el pas del temps, s’han convertit amb els seus elements més característics i populars. Actualment, la Rambla està dividida en cinc trams: la de Canaletes, la dels Estudis, la de les Flors, la dels Caputxins i la de Santa Mònica. Noms que permeten recordar diferents etapes en la història del passeig més popular de Barcelona.
Per conèixer millor la zona
Molts són els edificis i elements singulars i històrics d’aquest emblemàtic passeig. Des de la plaça Catalunya en sentit mar, destacar, en primer lloc, la font de Canaletes, de la qual la tradició diu que qui beu de la seva aigua resta encisat i retorna segur a Barcelona. Baixant la Rambla a mà dreta, al número 107, es troba l’església de Betlem, únic testimoniatge dels edificis aixecats pels jesuïtes al llarg del passeig, d’un estil barroc xorigueresc poc comú a la ciutat. Un dels edificis més visitats avui dia és, sens dubte, el mercat de Sant Josep, conegut popularment com “la Boqueria”. Un mercat molt arrelat a la història de la ciutat amb una àmplia i variada oferta que satisfà tothom. En el número 61-65 es troba el Gran Teatre del Liceu, un dels gran teatres d’òpera d’Europa. Construït al segle XIX per la burgesia de la ciutat, ha patit dos incendis en la seva història. El primer el 1861, i el segon, més recent, l’any 1994. Va ser declarat sinistre total, essent reconstruït de nou i inaugurat l’any 1999 amb l’òpera Turandot de Puccini. En el carrer Nou de la Rambla, a escassos metres de la Rambla, es troba el Palau Güell, construït per Antoni Gaudí entre 1880-1886 per ser la residència de la família Güell. Fou declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO l’any 1986.
Descripció escenes
Vicky Cristina Barcelona
La Rambla: Aquest popular passeig és l’escenari de dues seqüències. A la primera es pot veure la Cristina (Scarlett Johansson) passejant i fent fotografies a les parades de flors. A la segona els protagonistes són la Vicky (Rebecca Hall) i en Doug (Chris Messina) mirant les botigues d’animals i tractant de comprar un ocell.
Sabies que...
Les dues seqüències rodades en aquest espai es van realitzar el 10 de juliol entre les set del matí i les dotze del migdia. En concret es va utilitzar el tram comprés entre el carrer Hospital i el carrer del Carme dins de l’anomenada Rambla de les Flors. Donada la gran afluència de públic, es va haver de tallar el passeig.
Si hom es fixa amb atenció, podrà comprovar que en les dues seqüències apareix un mateix figurant. A l’escena que la Cristina passeja per La Rambla se’l pot veure darrera d’ella parlant per telèfon i a la de la Vicky i en Doug creua el passeig per darrere d’ells dos. En aquesta segona seqüència, la parella s’atura en una de les típiques parades de venda d’ocells i altres animals. Doncs bé, aquesta activitat tan vinculada a la història del passeig està en perill des de fa uns anys. Una llei del Govern català des del 2004 prohibeix l’exposició d’animals que estan en venda. Si bé és cert que s’havia fet una excepció amb La Rambla, el tema no està ni molt menys solucionat.
La Barcelona de Woody Allen  /  La Rambla
      Barcelona Movie Walks '24