Inici Barcelona Movie Walks Films Atractius
Idioma: 

 / Inici / Atractius / Pèrgoles de l'Avinguda IcàriaVersió per a imprimir

Pèrgoles de l'Avinguda Icària
Informació Històrica del lloc
L’obra dels arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós, realitzada l’any 1992, està en consonància amb la idea de fer de la Vila Olímpica un barri modern i amb personalitat pròpia. El fet que el subsòl estigués ocupat per un immens col•lector, va impedir que es plantessin arbres a l’avinguda. Ja amb l’encàrrec confirmat, els arquitectes elegits varen projectar una obra que fos com una processó de gegants amb grans arbres metàl•lics que arribessin als quatre metres d’altura i que s’apropessin als edificis. L’agosarada proposta, finalment va ser rebutjada i replantejada tal com es pot veure avui dia.
Les pèrgoles d’acer pintat i fusta són una simbiosi entre vegetació i acer, una proposta d’híbrid entre natural i arquitectura, que donen un caire urbà avantguardista a l’artèria central de la Vila Olímpica. Aquestes construccions volen ser arbres, les branques dels quals es retorcen, s’inclinen, brillen i fan ombra sobre l’avinguda. És un projecte que funciona com una representació als ulls dels passejants. A l’estiu són una insòlita escenografia per als nombrosos patinadors que hi passen per sota.
Per conèixer millor la zona
Tal com es va fer per a les exposicions universals de 1888 i 1929, Barcelona va aprofitar un gran esdeveniment com els Jocs Olímpics del 1992 per transformar un gran espai a prop del mar que comprenia una sèrie de terrenys que eren ocupats per antigues fàbriques (moltes d’elles obsoletes) i per la línia fèrria. La Vila Olímpica, realitzada com a residència dels atletes, va representar una excusa perfecta per tal de facilitar una relació més estreta entre Barcelona i el mar. La transformació de la zona va ser absoluta, a més de 2.000 nous habitatges, es va remodelar l’antic passeig Marítim enllaçant el barri de la Barceloneta amb el Port Olímpic. Es varen millorar les xarxes viàries i ferroviàries, permetent alhora una recuperació de diverses platges per a la ciutat, així com la creació de varis parcs, entre els que destaca el Parc de Carles I d’una extensió de 5,5 hectàrees. A part de la zona residencial dissenyada per diversos arquitectes de prestigi, destaca el Port Olímpic de planta quadrangular amb un espigó en forma corbada d’uns 500 metres sobre el qual es pot passejar i on predominen els serveis d’oci, restaurants, bars i botigues. Els dos gratacels, Mapfre i Hotel Arts, sobresurten per la seva altura i espectacularitat, convertits en emblema de la ciutat.
Descripció escenes
Manuale d'amore 2
Pèrgoles de l' avinguda Icària: Filippo (Antonio Albanese) i Fosco (Sergio Rubini) discuteixen acaloradament conscients que fan tard a l’hora prevista per al seu casament, mentre corren per l’avinguda Icària sota les pèrgoles d’acer i de fusta. La seqüència mostra perfectament la construcció en forma d’arbres de les pèrgoles que doten l’avinguda d’una personalitat única a la ciutat.
Sabies que...
La parella corre perquè fa tard al seu destí, que no és un altre que l’Ajuntament de Barcelona. Ara bé, si la situació fos real, haurien d’estar molt en forma per anar corrent fins l’Ajuntament, donat que aquest es troba a més de tres quilòmetres de l’avinguda Icària.
A l’inici de la seqüència, Filippo i Fosco estan a punt de ser atropellats per una moto. En un primer moment, tot fa pensar que amb les presses han travessat el carrer amb el semàfor vermell. Si es fixen amb atenció, veuran que, de fet, el semàfor estava vermell per a la moto i, per tant, eren ells qui podien passar.
La Barcelona de "Manuale d'Amore"  /  Pèrgoles de l'Avinguda Icària
      Barcelona Movie Walks '24