Inici Barcelona Movie Walks Films Atractius
Idioma: 

 / Inici / Atractius / Església dels Sants Just i PastorVersió per a imprimir

Església dels Sants Just i Pastor
Informació Històrica del lloc
És un temple dedicat als sants Just i Pastor, d’estil gòtic en la seva major part, amb elements posteriors. Segons la tradició és l’església més antiga de Barcelona, tot i que sembla que va ser fundada durant la reconstrucció que es va fer de la ciutat a l’època del monarca franc Lluís el Piadós, l’any 801. L’encarregat de dirigir les obres de l’edifici gòtic fou Bernat Roca entre el 1342 i 1363, erigida sobre els fonaments de l’anterior església romànica. Té l’estructura típica del gòtic català, d’una sola nau amb capelles entre els contraforts. Destaquen les claus de volta policromades amb escenes de la vida de Jesús i la Mare de Déu. Té un gran interès el retaule de Sant Feliu, obra del flamenc Joan de Brussel•les i del portuguès Pere Nunyes. A l’interior de l’església les piques d’aigua de l’entrada són capitells bizantins, procedents de la construcció basilical visigòtica. Un d’ells té l’anagrama de Barcelona en grec. Moltes cases nobles de Barcelona van contribuir a l’establiment de l’actual església, segons ho confirmen els escuts als murs i a les voltes de les capelles.
Per conèixer millor la zona
La plaça de Sant Just presidida per l’església dels Sants Just i Pastor va ser urbanitzada al segle XIX. A la mateixa plaça es pot trobar la font de Sant Just, contemporània de l’església. Amb la remodelació del segle XIX se li afegiren el frontis neoclàssic i la balustrada superior. El Palau Moixó, del segle XVIII, amb una façana esgrafiada força interessant, tanca la plaça formant amb l’església un important conjunt monumental. És aconsellable entrar al pati de la casa per observar l’escala coberta que porta al pis superior, amb voltes d’aresta i columnes sobre suport inclinat. Davant de l’església s’obre el carreró del Bisbe Caçador. Al fons, es pot entrar a l’antic Palau de la Comtessa de Palamós. Va ser construït durant el segle XIII sobre la muralla romana. Té un ampli pati amb una escala descoberta i una bella galeria gòtica. Actualment és la seu de la Reial Acadèmia de Bones Lletres i en el seu interior es pot contemplar la Galeria de Catalans Il•lustres.
Descripció escenes
El Perfum
Esglèsia dels Sants Just i Pastor: El bisbe de Grasse (David Calder) es troba al mig de l’església una noia jove morta i despullada. Tot seguit se celebra una missa multitudinària amb la plana major de la ciutat i oficiada pel mateix bisbe. Aquest s’adreça a la multitud amb vehemència i indignació, proclamant que l’assassí de noies ha de ser expulsat i castigat. L’església abarrotada de gent, l’escolta atentament amb una barreja de desorientació i pànic. Al final de la prèdica, un home, arribat a cavall, entra per la porta principal amb un paper a la mà visible per a tots, dirigint-se al bisbe i cridant que han atrapat l’assassí a Grenoble.
Sabies que...
A la ficció, representa la Catedral de Grasse. L’escena de la monja assassinada que apareix morta a l’interior de l’església va ser rodada a part i després afegida, per evitar problemes de permisos amb l’església. Per a aquesta escena es varen utilitzar 250 figurants disfressats. Va ser força complicat donat que les reaccions dels figurants havien de semblar reals. Van haver d’assajar i preparar-se més del que és habitual entre els figurants, ja que es volia que transmetessin el pànic, la desorientació i la desesperació del poble davant de tants assassinats de noies. La façana que apareix com l’entrada principal de l’església correspon, en realitat, a la façana de la Catedral de Girona.
La Barcelona de "El Perfum"  /  Església dels Sants Just i Pastor
      Barcelona Movie Walks '24