Inici Barcelona Movie Walks Films Atractius
Idioma: 

 / Inici / Atractius / Via LaietanaVersió per a imprimir

Via Laietana
Informació Històrica del lloc
L’obertura de la Via Laietana s’inicia a la primera dècada del segle XX, fruit de la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament i el Banco Hispano Colonial. El projecte es va anomenar la “Reforma”, donat que va ser la primera reforma d’una ciutat que encara tenia carrers medievals, i començava així a sanejar el seu casc antic. Seguint la idea del urbanista Ildefons Cerdà, la Via Laietana és va convertir en una via ràpida per tal de connectar l’Eixample amb el port. Per aconseguir aquesta traçada, molts carrerons petits van desaparèixer, permetent l’arribada de la llum del sol a un barri antic i fosc.
Amb el pas del temps, la Via Laietana esdevingué un important nucli d’activitats terciàries, el que originà una tipologia d’edificis, emmarcats dins del formalisme noucentista amb clares referències al model nord-americà de l’Escola de Chicago.
S’anomena Via Laietana en record dels laietans, poble íber establert a la zona entre el riu Llobregat i el riu Tordera, en el que avui són les comarques del Maresme, el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallés.
Per conèixer millor la zona
La Via Laietana és un centre tant de negocis com d’oci. Monumentals edificis plens d’història allotgen en el seu interior entitats i empreses de renom de la ciutat. Entre els nombrosos edificis, anant en sentit mar des de la plaça Urquinaona, destaca en primer lloc l’edifici de la Caixa de Pensions (n. 56-58), obra de l’arquitecte Enric Sagnier dissenyat l’any 1917 en un estil modernista amb influències neogòtiques. Molt a prop, es troba la Casa dels Velers (n. 50), construït el segle XVIII com a seu de l’organització gremial de diversos oficis relacionats amb la indústria de la seda. Són especialment ressenyables els seus esgrafiats. A l’altra banda del carrer es troba la Casa Guarro (n. 37), construida per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch l’any 1925 per encàrrec dels Guarro, una família amb llarga tradició en la fabricació de paper. Al número 1 del carrer es troba el monumental edifici d’estil noucentiste de Correus, projecte de Josep Goday i Jaume Torres, construït entre 1926 i 1929 coincidint amb l’acabament de les obres de la Via Laietana.
Destaquen també les places que es troben en el seu recorregut, com la d’Antoni Maura, la de Ramon Berenguer, la de l’Àngel i, a l’inici de la via, la d’Antoni López.
Per finalitzar aquest recorregut per la Via Laietana, no cal oblidar el nou mercat remodelat de Santa Caterina, inaugurat el 2005 segons projecte dels arquitectes Enric Miralles i Benedetta Tagliabue. De l'obra en destaca especialment la coberta ondulada de mosaics de colors, sostinguda per una estructura metàl•lica de formes orgàniques i referències gaudinianes. També cal remarcar els acabats interiors de fusta.
MAPA
      Barcelona Movie Walks '24