Inici Barcelona Movie Walks Films Atractius
Idioma: 

 / Inici / Atractius / Parc de l'Espanya IndustrialVersió per a imprimir

Parc de l'Espanya Industrial
Informació Històrica del lloc
El parc ocupa l’espai de l’antiga fàbrica tèxtil L'Espanya Industrial, fundada per la família Muntades el 1847, al municipi de Sants (aleshores independent de Barcelona), i que l’any 1853 ja funcionava a ple rendiment. Era coneguda amb el nom del Vapor Nou, en contraposició amb el Vapor Vell, també instal•lada a Sants, que produïa panes i velluts. La Espanya Industrial era la fàbrica més important i amb més renom del municipi, fins el punt que en Fructuós Gelabert, pioner del cinema a Catalunya i Espanya, va rodar una de les seves primeres pel•lícules a l’any 1897 (any de l’agregació de Sants a Barcelona), sobre la sortida d’obrers un dia feiner. Varen ser només vint metres de cinta, però figuren en totes les histories del cinema. Als anys 60 del segle passat, la fàbrica es va traslladar a Parets (població del Vallès Oriental). En tancar-se la fàbrica situada a Sants, la intenció dels propietaris era urbanitzar les set hectàrees de terreny i fer-hi pisos per a 10.000 persones. L’any 1985, gràcies a les reivindicacions dels veïns, s’inaugurava el parc de l’Espanya Industrial, dissenyat per l’arquitecte basc Luis Peña Ganchegui.
Per conèixer millor la zona
L’actual parc conserva poques instal•lacions de l’antiga fàbrica, entre les que destaca, la Casa del Mig, reconvertida en casal d’infants.
El projecte planteja el parc com una resposta adequada a la forma urbana del barri on es situa i als espais propers de l’entorn de l’Estació de Sants. Està configurat com un àmbit ple d’arbres, pensant perquè es pugui utilitzar d’una manera variada i flexible. La idea de construir unes termes del drac de Sant Jordi guià l'ordenació del recinte proposada per Peña. Nou grans torres com fars monumentals coronen la graderia sota la qual corre l'element protagonista del parc: el llac artificial amb embarcacions, derivació moderna d'uns banys públics que aquí són custodiats per l'enorme “Drac” d'acer esculpit per Andrés Nagel per a delit dels nens que llisquen per la seva pell. A més, aquest llac permet una separació real del parc amb l’estació.
Destaquen també, escultures instal•lades de forma disseminada pel parc, d’autors com Enric Casanovas, Manuel Fuxà, Anthony Caro i Pablo Plazuelo, entre altres, les quals, representatives de diversos estils i èpoques, enriqueixen el parc des de la seva inauguració.
MAPA
      Barcelona Movie Walks '24