Inici Barcelona Movie Walks Films Atractius
Idioma: 

 / Inici / Atractius / Temple Expiatori de la Sagrada FamíliaVersió per a imprimir

Temple Expiatori de la Sagrada Família
Informació Històrica del lloc
L’origen del temple expiatori de la Sagrada Família es remunta a 1869, quan Josep Maria Bocabella va tenir la idea d’aixecar un temple en honor de la Sagrada Família. Després de comprar uns terrenys, els 1882 s’inicià la construcció d’una església d’estil neogòtic amb l’objectiu d’erigir una catedral dels pobres. El primer arquitecte va ser Francesc de Paula Villar, però la falta d’entesa amb Bocabella va portar que aquest fes un canvi radical. Va ser substituït per Antoni Gaudí, que va presentar un nou projecte molt més ambiciós. Planteja un conjunt original i atrevit on la verticalitat destaca principalment. El temple fou ideat com una construcció simbòlica, amb una gran torre central dedicada al Salvador de 170 metres i amb tres façanes monumentals: l’oriental del Naixement de Crist amb una profusa decoració naturalista i pràcticament finalitzada per Gaudí; l’occidental de la Passió i Mort iniciada al 1954 i acabada recentment on destaca el pòrtic amb escultures de Josep Maria Subirachs; i la meridional de la Glòria que serà la façana principal i que està pendent de construir. L’interior s’estructura com una planta basilical en cinc naus aguantades per columnes iniciades amb creuer, àbsis amb girola i capelles radials i cripta. Actualment, continuen les obres de l’edifici amb la nau en un estat molt avançat de construcció. L’Any 2005, la UNESCO va declarar Patrimoni de la Humanitat la façana del Naixement i la cripta.
Per conèixer millor la zona
Des de la façana del Naixement de la Sagrada Família, el carrer Marina ens porta a l’inici de l’avinguda de Gaudí. Inaugurada l’any 1985 com a rambla, aquest agradable passeig de vianants s’encarrega d’unir la Sagrada Família i l’Hospital de Sant Pau. Un element a tenir en compte és la recuperació dels sis fanals modernistes realitzats per Pere Flaqués, que en principi eren al Cinc D’Oros, a la cruïlla de Diagonal i passeig de Gràcia. Al darrer fanal abans d’arribar a la Sagrada Família, es pot apreciar un medalló de bronze amb el rostre de Gaudí. Quin millor suport podia haver per fer una dedicatòria a l’arquitecte, que utilitzar una fanal del seu temps ubicat davant de l’edifici inacabat. Un altre aspecte destacat és el monument escultòric d’Apel•les Fenosa, “El Bon Temps perseguint la Tempesta”, sens dubte una de les obres més valuoses de l’escultor.
L’avinguda finalitza a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’edifici civil més rellevant del modernisme català. Fou un projecte de Lluís Domènech i Montaner iniciat l’any 1901 i declarat el 1997 Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.
MAPA
      Barcelona Movie Walks '24