Inici Barcelona Movie Walks Films Atractius
Idioma: 

 / Inici / Atractius / Monument a ColomVersió per a imprimir

Monument a Colom
Informació Històrica del lloc
Al final de la Rambla, davant del Port Vell de Barcelona, es troba el Portal de la Pau amb un dels monuments més representatius de la ciutat, dedicat al descobridor Cristòfol Colom. Inaugurat l’any de l’Exposició Universal del 1888, fou projectat per l’arquitecte Gaietà Buïgas, pare de l’autor de les fonts de Montjuïc.
Sobre una base de pedra s’aixeca una columna de ferro de 51 metres, rematada per una corona on està situat un mirador, al qual es pot accedir amb un ascensor interior, i una coberta esfèrica que suporta l’estàtua de set metres d’altura de Cristòfol Colom, obra de Rafael Atché. La base octogonal està flanquejada per vuit lleons, obra d’Agapit Vallmitjana, i per quatre grups escultòrics de personatges vinculats amb la Corona d’Aragó i que varen participar en el descobriment. Intercalades als grups, quatre matrones al•legòriques de Catalunya, Aragó, Castella i Lleó. A cada costat de l’octògon, vuit relleus de bronze amb escenes de la vida de Colom, obres de Josep Llimona i Antoni Vilanova que varen ser robades poc desprès de la seva inauguració, substituïts el 1929 per altres dels escultors Fuxà i Carbonell. Destacar el paper preponderant donat als personatges representatius de la participació catalana en el descobriment, mentre que els Reis Catòlics o els germans Pinzón entre altres, són representats en simples medallons.
Per conèixer millor la zona
L’ascensor que puja al mirador del monument que es troba a uns 50 metres d’altura, permet de gaudir d’una esplèndida visió de la ciutat amb els seus dos límits naturals, mar i muntanya. Destaca un eix arbrat, la Rambla, que en sentit vertical parteix Ciutat Vella tot seguint el traçat de l’antiga muralla del segle XIII. Sens dubte és el passeig més emblemàtic de la ciutat, ple de gent dia i nit, amb les seves característiques parades de flors i ocells, a més de quioscos de premsa, restaurants i botigues. Artistes de tot tipus, dibuixants, pintors, mims, malabaristes, donen encara més vida i animació a “la calle más alegre del mundo” en paraules del poeta Federico García Lorca. Entre els molts edificis singulars del passeig, cal destacar el Gran Teatre del Liceu i el Mercat de Sant Josep més conegut com “La Boqueria”. Molt a prop de la Rambla, al carrer Nou de Zurbano es troba el Café Royal, local de disseny amb estètiques del passat, on Pedro Almodovar i el seu equip van celebrar el Premi Goya de “Todo sobre mi madre”.
Pràcticament al costat del monument a Colom, es troben les Drassanes, iniciades pel rei de la Corona d’Aragó, Pere el Gran, al segle XIII, per a la construcció i reparació de vaixells, una tasca que continuà al segle XIV Pere III. Cal recordar que, a l’època medieval, la Corona d’Aragó era la principal potència marítima del Mediterrani. Sens dubte, és una de les millors obres de l’arquitectura civil gòtica catalana. Des de la meitat del segle XX, les Drassanes són la seu del Museu Marítim, un dels museus d’història marítima, en aquest cas catalana, més interessants d’Europa.
Més enllà del monument a Colom, la Rambla continua amb l’anomenada Rambla del Mar, una passarel•la ondulada de fusta que comunica amb el Port Vell.
MAPA
      Barcelona Movie Walks '24