Inici Barcelona Movie Walks Films Atractius
Idioma: 

 / Inici / Atractius / Carrer GironaVersió per a imprimir

Carrer Girona
Informació Històrica del lloc
El carrer Girona, ubicat en la denominada Dreta de l’Eixample, forma part de la trama urbanística característica d’aquest barri de Barcelona, fruit del projecte de l’urbanista Ildefons Cerdà (1859). El seu traçat segueix la direcció muntanya-mar. En la proposta de nomenclàtor dels carrers de l’Eixample redactada per l’escriptor Víctor Balaguer (1865) ja apareix el nom d’aquest carrer dedicat a la capital del Gironès, antic municipi iber primer i romà posteriorment (Gerunda). Però, no fou fins al 18 de maig de 1905 quan es van endegar les obres d’obertura d’aquesta via urbana amb l’urbanització del tram que discorre entre el carrer Mallorca i l'avinguda Diagonal.

En aquest carrer, concretament a la cruïlla amb el carrer Consell de Cent, es va produir l’emboscada per part de membres de la Brigada Político Social el 25 de setembre de 1973 en la qual fou capturat Salvador Puig Antich, en un dels llocs clandestins de trobada dels militants del MIL. Després d’un tiroteig a l’interior del portal del número 70 del carrer Girona, Puig Antich va resultar ferit i el policia Francisco Anguas Barragán va perdre la vida.
Per conèixer millor la zona
El carrer Girona conserva alguns exemples arquitectònics de rellevància, especialment de l’arquitectura modernista, que formen part de l’itinerari patrimonial de la ciutat denominat Quadrat d’Or, que abraça una àmplia zona a l’entorn de l’eix definit pel Passeig de Gràcia. Alguns dels exemples arquitectònics més significatius són la casa d’Eduardo de Lamadrid, projectada per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner el 1902. Aquest immoble s’ubica al carrer Girona, número 113. Un altre exemple destacat és la casa d’Isabel Pomar, ubicada al carrer Girona, número 86, construïda entre 1904 i 1906 també en estil modernista per Joan Rubió i Bellver. Altres edificis singulars són la casa d’Esperança Isern (carrer Girona, núm. 67), del 1908-1910; la casa de Jacinta Ruiz (carrer Girona, núm. 54), de 1904-1909; o la casa de Francesc Cairó (carrer Girona, núm. 132), edificada entre 1909 i 1910. Tots ells recorden quan el carrer Girona era essencialment una via residencial de la burgesia catalana del tombant del segle XX.
Descripció escenes
Salvador (Puig Antich)
Carrer Girona: Es l’escena inicial de la pel•lícula. Dins d’un bar un grup de policies semblen preparar una emboscada per detenir en Xavier Garriga del MIL. Per sorpresa es presenta acompanyat d’altres tres companys, entre ells, d’en Salvador. Abans d’entrar al bar els policies intenten detenir-los, però Salvador no està disposat a deixar-se agafar. Al carrer es produeix una lluita entre els policies i Salvador. Després de l’intent fallit d’entrar amb els dos detinguts en una botiga de queviures van conduir-los a l’interior del portal de la casa del costat. L’escena es torna a repetir a meitat de la pel•lícula, però aquest segon cop amb el tiroteig a l’interior del portal que va provocar la mort del policia Francisco Anguas i les greus ferides d’en Salvador.
Sabies que...
La seqüència va ser rodada a l’escenari real on es van produir els fets el 25 de setembre de 1973 a les 6 de la tarda. En concret a la cantonada del carrer Girona amb Consell de Cent. Els policies, amb en Santi Soler com esquer, estaven a l’interior del bar Funicular. El propietari de la botiga de queviures El Belen sembla ser que es va negar a deixar-los entrar perquè va pensar que era una baralla entre atracadors. El portal del tràgic tiroteig es troba entre els dos establiments esmentats, al número 70 del carrer Girona.
La detenció real va ser molt matussera, donat que la policia només esperava la presència d’en Xavier Garriga. De fet, tal com surt també a la pel•lícula, no portaven manilles per els detinguts.
La seqüència de la detenció es veu dues vegades durant la pel•lícula. La primera des del punt de vista de la policia i la segona, de mes durada, des de la perspectiva d’en Salvador.
La Barcelona de "Salvador"  /  Carrer Girona
      Barcelona Movie Walks '22