Inici Barcelona Movie Walks Films Atractius
Idioma: 

 / Inici / Atractius / Col·legi d'advocatsVersió per a imprimir

Col·legi d'advocats
Informació Històrica del lloc
El Col•legi d'Advocats de Barcelona fou constituït per cèdula reial el 17 de gener de 1833. Té la seva seu actual al Palau Casades, situat al carrer de Mallorca, número 283. Aquest immoble és un edifici construït en estil clàssic entre 1883-85 per l’arquitecte Antoni Serra i Pujals i remodelat i ampliat en diferents fases (1922 i 1950-53). Així, el conjunt està format per dues edificacions diferents. Per una banda, el palau original, la façana del qual dóna al carrer de Mallorca, s’obre a l’antic jardí. Es tracta d’un edifici de planta rectangular, amb un pati central cobert per una claraboia al qual s’obren la planta baixa i les dues plantes superiors.
D’altra banda, l’ampliació arquitectònica del segle XX s’inspira en l’obra original i replica la façana del carrer de Mallorca al carrer Roger de Llúria, tot unint-les en un frontis angular coronat per escultures. Aquest frontis es troba reculat respecta el perímetre del conjunt, permetent la instal•lació d’uns parterres amb fonts i plantes. Es tracta d’una solució atípica i única en l’entramat urbà de cantonades de l’Eixample barceloní.
Per conèixer millor la zona
El principal atractiu turístic de la zona és, sens dubte, la Casa Milà o Pedrera, singular obra de l’arquitecte reusenc Antoni Gaudí ubicada a la cantonada del Passeig de Gràcia amb el carrer Provença. Es tracta d’una de les obres més representatives de l’estil modernista, construïda entre els anys 1906 i 1910. Va ser un encàrrec personal del matrimoni Pere Milà i Roser Segimon, en la qual Gaudí va comptar amb la col•laboració de dos dels seus ajudants: Domènec Sugrañes i Josep Canaleta. La façana ondulada, en la qual destaquen especialment els balcons forjats de ferro, el pati interior i escala, així com el terrat sembrat de xemeneies són alguns dels racons més interessants de la Pedrera. L’edifici va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1984, i el 1986 va ser adquirit per una entitat bancària que la va restaurar. En l’actualitat, a més de l’immoble pròpiament dit, també es poden visitar exposicions temporals i l’Espai Gaudí, una exposició permanent dedicada a la vida i obra de l’arquitecte. Com a curiositat, en l’immoble encara viuen famílies, que han de conviure resignadament amb l’allau de visitants locals i turistes.
Descripció escenes
Salvador (Puig Antich)
Col•legi d'advocats: Diversos plans zenitals mostren la biblioteca del Col•legi d’Advocats. Sobresurten les figures d’Oriol Arau i del seu col•lega, també implicat en el cas, Paco Caminal. La sala està plena de persones, amb un ambient tens i frenètic, però no desesperat. Només disposen d’unes hores per intentar aconseguir l’indult. Les anades i tornades d’Oriol Arau del Col•legi a la Model i viceversa queden reflectides en una segona escena a la mateixa sala del Col•legi.
Sabies que...
El 19 de febrer de 1974 el Consell Suprem de Justícia Militar va confirmar la sentència de pena de mort per en Salvador Puig Antich. El 1 de març el Consell de Ministres va signar el tan temut “enterado”, a partir del qual només disposarien de dotze hores per intentar salvar la vida d’en Salvador.
Al voltant de les dotze de la nit, Oriol Arau va arribar al Col•legi d’Advocats. Allí s’havien aplegat més de cent persones. Era el resultat de la cadena de trucades que es va iniciar amb la notícia de l’enterado. La majoria dels presents eren advocats que pertanyien a la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona, una associació que agrupava els col•legiats més compromesos políticament. Es varen fer gestions a tots els nivells, fins i tot Joaquín Ruiz Giménez es va comprometre a trucar al Vaticà, i varen anar a veure el doctor Puigvert, que era metge personal de Franco. Malauradament cap gestió va donar resultat positiu.
Com a curiositat mencionar que a la segona escena rodada al col•legi apareixen un noi i una noia amb l’Oriol Arau que representen la Magda Oranich i en Marc Palmés, dos dels advocats que més es van mobilitzar per la causa.
La Barcelona de "Salvador"  /  Col·legi d'advocats
      Barcelona Movie Walks '22